Какво се случи в трите дни, преди полицията да нахлуе в

...
Какво се случи в трите дни, преди полицията да нахлуе в
Коментари Харесай

Слави натъжил Петков, че няма да си сбъдне мечтата - Борисов в ареста

Какво се случи в трите дни, преди полицията да нахлуе в дома на водача на ГЕРБ
Кьовеши и Каримански без да желаят стават част от декора при абсурда от 17 март

В заповедта за задържане на Бойко Борисов за 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи не са посочени обстоятелства за какво това е належащо, а единствено номер на досъдебно произвеждане и член от Наказателния кодекс.

С подобен претекст Административният съд в София дефинитивно разгласи ареста на някогашния министър председател Бойко Борисов от 17 март за противозаконен. Преди това по същия метод се произнесе и Софийският областен съд, само че Министерство на вътрешните работи апелира неговото решение.

Столичната полиция би трябвало да заплати на Бойко Борисов и 480 лева за правосъдни разходи.

Борисов беше арестуван в дома си на 17 март вечерта, когато в дома му го посетиха десетина служители на реда и го водиха в Главна дирекция “Национална полиция ”. 

Заповедта за задържането на Бойко Борисов за 24 часа е подписана от Цветан Йоцов. Той е шпионин първа степен и работи в Икономическа полиция към Главна дирекция “Национална полиция ”. 

Без да подозират, Лаура Кьовеши и Любомир Каримански са се озовали в дъното на скандалния арест на Бойко Борисов, за който към този момент две правосъдни инстанции са безапелационни, че е противозаконен. Това са двете съществени версии, споделяни импровизирано от хора в “Продължаваме смяната ”. Но има и трета, в която персоналната фантазия на Кирил Петков да види своя предходник в Министерския съвет в райе, е била водеща. Но и тук се намесва Слави Трифонов - ден преди ареста той обвявява за първи път, че излиза от обединението и няма да има държавно управление.

Лидерът на ГЕРБ бе задържан изведнъж в късните часове на 17 март. Още сутринта на същия ден като че ли предвещаваше, че става нещо извънредно. Премиерът Кирил

Петков изчезна след 8 ч сутринта с неофициалното обяснение, че има личен проблем

От кабинета му анулираха от дълго време поети задължения за обществени събития, анулирано бе и съвещанието на държавното управление.

Ден по-рано Петков се срещна у нас с европейската основна прокурорка Лаура Кьовеши. И съгласно едната версия точно нейното посещаване, което продължи и на 17 март, провокирало изненадващите обиски в дома на Бойко Борисов, пиарката му Севделина Арнаудова и някогашния финансов министър Владислав Горанов.

Получихме доста сигнали, сподели европейската основна прокурорка ден по-рано след срещата си с Петков. Какви сигнали и от кого - не стана ясно. Тези ѝ думи обаче послужиха комфортно на мнозина да доукрасяват версията за намесата на Кьовеши в последвалите у нас невиждани събития. Реално тя бе стартирана незабавно след ареста на Борисов, като юристът му Менко Менков непосредствено упрекна Кирил Петков, че е забъркал скандал, обвързвайки европейската основна прокурорка с противозаконния арест на някогашния министър председател.

В изгода на този сюжет бяха възприети и думите на Лена Бориславова, която три дни по-късно описа по какъв начин Петков и европрокурорката се чули по телефона незабавно след акцията.

Още в нощта на ареста Кьовеши бе обвързана със задържането на Борисов, Арнаудова и Горанов от укриващия се в Дубай предприемач Васил Божков, против който българската прокуратура е повдигнала 19 обвинявания. В неговия вид на историята при идването си в София Кьовеши сама поискала водачът на ГЕРБ да бъде арестуван. Обвиняемият предприемач приписва “заслугите ” на себе си - дал показания пред европейски прокурор против Борисов, финансовия му министър и пиарката на ГЕРБ. От бягството си от България при започване на 2020 година Васил Божков твърди, че бизнесът му у нас е премахнат от Борисов, Арнаудова и Горанов след изнудване.

В идващите дни Кирил Петков продължи да стартира обществено връзката сред визитата на Кьовеши, получените сигнали и задържането на някогашния министър председател.

Никой не е над закона, триумфиращо написа Петков в обществените мрежи още преди Борисов да бъде отведен с полицейски автомобил от вкъщи си в Банкя.

На 20 март - 3 дни след акцията, Лена Бориславова съобщи: В последните 72 часа се случи нещо, до което никой не вярваше, че може да се стигне – има формирано досъдебно произвеждане. Според личните ѝ думи тя научила за акцията в дома на Борисов в 18 часа на 17 март, към два часа преди началото на обиските. А месец по-рано тя и Петков занесоха на основния прокурор Иван Гешев лист с хора за покачване на обвинявания, измежду които и Борисов. Обясниха, че му дават разпечатки от “Гугъл ”.

Впоследствие се оказа, че Борисов е задържан по показания на Кирил Петков, дадени пред проверяващи служители на реда сутринта преди арестите на 17 март - времето, в което той анулира всичките си задължения като министър председател. Призна си го Петков дни след ареста.

Акцията в действителност е замислена предната вечер. Според участници основател бил вътрешният министър Бойко Рашков, който още напролет на 2021 година като длъжностен министър заприказва за арести на Борисов и висши фрагменти на ГЕРБ. Източниците ни описват, че въодушевлението стигнало до такава степен в тесния премиерски кръг да се разяснява по какъв начин Кьовеши може да повдигне европейски обвинявания и зрелищно да води задържания Борисов.

Това решение е взето на една оргия с “пици с кристали ”, много уиски, бяло вино и заря поръчали, с единствена задача да ме извлекат пред децата с белезници, знаейки, че правят противозаконни дейности, упрекна и тази сряда водачът на ГЕРБ. Уточни, че откакто “Продължаваме смяната ” паднали от власт, чиновници от Министерския съвет почнали да му изнасят информация какво е ставало в постройката. Как Петков и екипът му поръчвали късно вечер сякаш пици, а в действителност получавали опиати, бе поредност от изявления на уебсайт ПИК, където постоянно припомнят на Борисов каква поддръжка му оказват.



Решението за ареста наистина е взето късно вечерта на 16 март в доста стеснен кръг. Но същинският мотив бил позвъняване от Слави Трифонов, в което водачът на “Има подобен народ ” заплашил, че ще скапе обединението и държавното управление ще падне, описват от “Има подобен народ ”.

Проверка на обстоятелствата демонстрира, че фактически 16 март бележи ескалация в връзките сред Петков и Трифонов. Причината - желанието на депутата от “ИТН Любомир Каримански да оглави Българска народна банка.

Че една от аргументите за разрива сред “Промяната ” и Слави, случил се действително три месеца по-късно, е кандидатурата на Каримански, стана ясно от изказвания на самия Петков. Бившият министър председател описа, че Трифонов е престанал да си подвига телефона, откакто Политическа партия издигнаха Андрей Гюров против Каримански и обясниха, че няма да поддържат депутата от Има Такъв Народ за банката.

На 16 март в Народното събрание в действителност е вкарана точка за удължение на периода за избор на новия шеф на централната банка, сподели архивът на “24 часа ”. Първоначалният период е изминал на 8 март, без да бъде подадена нито една кандидатура. Тогава Каримански обясняваше, че не желае да е единствен претендент.

На 16 март обаче удължаването на периода за избор на гуверньор на Българска народна банка стартира със скандал сред “Продължаваме смяната ” и “Има подобен народ ”. Като нито един народен представител от Политическа партия не се записва за съвещанието на Народното събрание и проваля кворума. А Андрей Гюров изяснява от името на “Промяната ”, че избухналата война сред Русия и Украйна трансформира целите за претендентите за Българска народна банка и са нужни най-малко още 20 дни договаряния в четворната коалиция, преди да се пристъпи към значимия избор. Срещу неговите причини се изправят както от “Има подобен народ ”, по този начин и опозиционните партии ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Втората след това поддържа избирането на Каримански отпред на Българска народна банка, само че гласовете на Има Такъв Народ и Движение за права и свободи не бяха задоволителни. Още на 16 март обаче депутати от “Промяната ” споделят, че шеф на Българска народна банка няма да бъде определен, до момента в който те не намерят собствен претендент против Каримански.

Че изпращането на депутата в Българска народна банка е изключително значимо за Слави Трифонов, стана ясно и от идващите дейности на Има Такъв Народ - драмата сред сътрудниците в четворната коалиция се точи в продължение на два месеца. Няколко пъти зам.-председателят на Има Такъв Народ Тошко Йорданов заплашваше с раздробяване на обединението, а финално стана ясно, че Петков е обвързал отдръпването на Каримански с това дали ще бъдат отпуснати пари за поддръжка на пътищата - тези 3,9 милиарда лева, които при актуализацията на бюджета не бяха дадени на районния министър от Има Такъв Народ Гроздан Караджов.

Според източниците ни обаче първата опасност за овакантяване на държавното управление Слави Трифонов отправил точно във въпросната вечер на 16 март. Затова и под паника било решено, че само арест на Борисов може да сътвори огромна тематика, която да заглуши сходен трус, настояват част от участниците в нощния диалог в Министерския съвет.

Всъщност в трите дни преди ареста има още две знакови събития. Първото е преизбирането на Борисов отпред на ГЕРБ, при което той разгласи, че партията му ще се бори да провокира предварителни избори. А второто е началото на следствие за картел против две петролни компании, провокирали суматохата с цените на бензина при започване на март.
 Борисов: Решили са да ме арестуват на оргия с “пици с кристали ” и тостове
Това решение е взето на една оргия с “пици с кристали ", доста уиски, бяло вино и заря поръчали, с единствена задача да ме извлекат пред децата с белезници, знаейки, че правят противозаконни дейности. Точно тези хора, които са видно корумпирани, са се захванали да вършат правосъдна промяна. "

Това съобщи през вчерашния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг, откакто стана ясно, че административният съд дефинитивно е оповестил ареста му от 17 март за противозаконен.

“По телефона се чу по какъв начин споделят “Да му сложиш белезници! ”. Петков споделя, че им била неприятна връзката - тоест пиарът им слаб и като наказване отива да арестува нелегално моя пиар. Ми направи си по-добър, за какво би трябвало да влачиш дамата пред фамилията ѝ ”, разяснява още експремиерът.

“Тая оргия, наздравица... Пици с кристали! Сега ми описаха всичко. Като паднат, всичко описват, нали знаете - българинът е нерешителен. Много уиски, бяло вино, заведения за хранене за хранене в Министерски съвет. Царете си мислят, че ще стоят там до живот ", продължи Борисов по адрес на някогашните ръководещи.

“Това по-нататък ”, вметна му безшумно Томислав Дончев. “Те ме питат ”, отвърна Борисов на заместника си в ГЕРБ, от което стана ясно, че очевидно партията има желание да насочи още обвинявания и разкрития за екипа на Кирил Петков.
Петков: Той е доказан лъжец, ще го осъдя за половин милион
Иск за клюка на стойност половин милион лв. заведе някогашният министър председател Кирил Петков срешу водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Четири часа откакто Борисов и ГЕРБ оповестиха, че “Продължаваме смяната ” и нейните водачи, измежду които и Петков, са взели участие в схеми и са се облагодетелствали от доставките на газ, експремиерът към този момент бе в столичния Районен съд жалбата.

“Този човек към този момент е осъждан за клюка, потвърден измамник. Омръзна ми да чувам всичките му неистини за медиатори, за комисиони, за всевъзможни клюки, за които той непрестанно приказва на всички места ”, разгласи Петков по адрес на Борисов. Искът е поради изказванията, че Политическа партия са взели средства от медиатори за доставките на газ, както и че са получили комисиони за това.

“Трябва да спрем този вид остарели лъжци с мутренски похвати да сменят основната тематика на деня ”, добави още някогашният министър председател и се закани Политическа партия да продължат работа по реформирането на Антикорупционната комисия.

Петков ще върви до дъно на делото против Борисов, до момента в който той не бъде наказан и задържан.

“Неговият арест е единствено първата стъпка. След втори октомври ще си довършим работата. Хора като него би трябвало да отидат на действително правораздаване ”, добави Петков. Според него Министерство на вътрешните работи е събрало безспорни обстоятелства против водача на ГЕРБ и той ще отиде в пандиза. Освен Васил Божков имало и очевидци, че Борисов е взимал големи суми пари през финансовия министър. Експремиерът дефинира офанзивите от Борисов за “пици с кристали ” като “фантазии на един остарял човек, който има действителни проблеми ”.

Седемте контракта за американски газ пък били с 30 $ под пазарната цена в Европа. “Видяхте по какъв начин за две седмици намерихме тези танкери да бъдат действително пристанати. Вчера приказвах и с енергийния министър на Гърция, който сподели, че има благоприятни условия и ще има и търгове за тези места, където танкерите могат да отидат ”, добави някогашният министър председател.

След изборите Политическа партия са си сложили за задача да покачат минималната заплата до 50% от междинната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР